kolmapäev, 5. juuli 2006

Päev Pariisis: Versailles ja La Defense

Mõte Pariisi sõita tuli juuni alguses, kui Thalyse kiirrongidele sai osta odavaid pileteid. Thalyse rongid sõidavad Pariisi, Brüsseli, Amsterdami ja Kölni vahet juba 10 aastat ja tähtpäeva puhul korraldatigi 10-euroste piletite kampaania. Aga mitte kõiki odavaid pileteid ei pandud korraga müüki ja seetõttu riskisime, kui ostsime algul Pariisist tagasisõidu piletid 2. juuli õhtuks. Risk õigustas ennast, sest nädal hiljem õnnestus saada Brüssel-Pariisi piletid 2. juuli hommikuks.

Rongil kulub Prantsusmaa südamesse jõudmiseks vaid tund ja 25 minutit. Enamuse teest sõidab ta aukartust äratava kiirusega 295-300 km/h, nii et aknast välja vaadates läheb silme ees õige kirjuks.

Viimati käisime Pariisis 2004. aasta sügisel ja siis vaatasime üle linna südames olevad vaatamisväärsused nagu Eiffeli torn, Triumfikaar, Champs-Elysees, Louvre, Notre Dame ja Sacre-Coeur. Seekord oli meil aega vähem — kokku umbes 9 tundi — parasjagu Versailles' kuningalossi ja lossiaia külastamiseks.

Versailles' lossi juurde jõudes olime oma ajast ligi kaks tundi ühistranspordile kulutanud ja nii otsustasime mitte lossi minna, kus oleks pidanud ka pikas järjekorras seisma, vaid suundusime otse lossiaeda.

Nädalavahetustel toimub aias Le Grandes Eaux Musicales ehk "suur veemuusika" ja sissepääsu eest nõutakse tervelt 7 eurot. Tegelikkuses on aga üritus õige mannetu: kuulsad, enam kui 300-aastased purskkaevud pannakse tööle vaid pooleteiseks tunniks ja klassikalist muusikat mängitakse kehva kvaliteediga valjuhäälditest. Kusjuures iga purskkaev purskab omaette ja muusika mängib omasoodu ehk teisisõnu on vesi ja on muusika, aga veemuusikat ei ole. Jalutasime seal muusika saatel 29-kraadises kuumuses ja olime veidi pettunud.

Kui "veemuusika" lõppes, lahkusime koos rahvamassiga pargist ja otsustasime järelejäänud ajaga käia Pariisi ärilinnaosas, mil nimeks La Defense. Ühistransport võttis taas oma aja, jättes meile ringivaatamiseks vaid pool tundi, aga õhtune päike klaasist hoonetelt peegeldumas andis elamuse.

Kommentaare ei ole: