pühapäev, 23. juuli 2006

21. juuli — Belgia rahvuspüha

21. juulil möödus 176 aastat päevast, mil krooniti Belgia esimene kuningas Leopold I. Ja nagu ikka sel puhul, olid üle riigi suured pidustused.

Läksin Brüsselisse peamiselt selleks, et lennuväe paraadi näha. Kaks aastat tagasi sadas just sel hetkel paduvihma, kui lennukid üle lendasid. Seekord oli ilm ilus (kuigi liiga palav).

Kõigepealt sammusin Justiitspalee juurde, kuna pidupäeva kavas seisis, et seda saab külastada. Ja tõepoolest, uksed olid avatud ja rahvas vooris sisse-välja. Peab ütlema, et palee jättis seestpoolt võimsa mulje.

Justiitspalee juurest kuningalossini oli tänav paksult rahvast täis ning sõjaväelased, tuletõrjujad ja muud sellised tegelased esinesid kõikvõimalike atraktsioonidega.

Kuningalossi juurde jõudsin just õigeks ajaks, sest kümmekond minutit hiljem ei lubatud sinna enam rahvast juurde. Vaatasin siis pisut paraadi ja just veidi enne seda, kui kuningapaar autoga mööda sõitis, ronis mingi jobu laternaposti otsa. Turvaeeskirjad sellist asja aga ei luba ja nii ronisid kolm politseinikku talle kiiresti järele. Tüüp siis skandeeris midagi prantsuse keeles, sain aru vaid fraasist "la Belgique". Sel hetkel, kui politseinikud tüübi posti otsast alla said, hakkas rahvas aplodeerima. Mõtlesin, et politseinikele tubli töö eest, aga ei, hoopis möödasõitvale kuningapaarile.

Lõpuks sündis siis ka see, mida olin oodanud: lennukid ja kopterid tegid kena paraadlennu üle lossiesise pargi.

Õhtul toimusid ilutulestikud nii Brüsselis kuningalossi ligidal kui Mechelenis Grote Marktil.

2 kommentaari:

Taavi ütles ...

Ootaks nüüd mõne lennundushuvilise kommentaari, kes piltidel olevad lennukid ära tuvastaks. Tauri?

Anonüümne ütles ...

Minu ekspertarvamus: esimese 2 pildi oma ei tea ja 3-s on F-16. Aga pildid on igatahes hästi tabatud.