reede, 14. juuli 2006

De Standaard kirjutab

Esmaspäevane flaami päevaleht De Standaard kirjutab:

Even verderop staan drie vrouwen en een jongeman met een groot fototoestel. Esten, zo blijkt. Taavi is getrouwd met Anu. De andere twee dames zijn tante Tiina — "met twee i's, in Estland schrijven we elke letter die we uitspreken" — en nichtje Suule — met twee u's dus. Maar hoe geraken Esten zo ver uit koers dat ze in Lier terechtkomen? [...]

Siin on Anu tehtud vabatõlge:

Natukene eemal seisavad kolm naist ja noormees suure fotoaparaadiga. Selgub, et need on eestlased. Taavi on abielus Anuga. Ülejäänud kaks daami on tädi Tiina — "kahe i-ga, Eestis kirjutame iga tähe, mida hääldame" ja täditütar Suule — seega kahe u-ga. Aga kuidas juhtus nii, et eestlased Lieris maandusid? "Me elame Mechelenis," seletab Anu nurgelises hollandi keeles. Seejärel läheb ta edasi inglise keeles, et Taavi õpib astronoomiat VUBs (Vrije Universiteit Brussel). "Tädi Tiina ja Suule külastavad Belgiat nädalakese. Brugges [tegelikult Brüsselis] ja Antwerpenis me juba olime, seetõttu oleme täna Lieris. Kuu aega tagasi olime siin esimest korda ja me leidsime selle nii toreda olevat, et tahtsime kindlasti tagasi tulla."

Ja mida on nad täna näinud? "Zimmertorenit," vastab Taavi entusiastlikult. See räägib enda eest. Louis Zimmeri "kell" näitab lisaks kellaajale veel kuid, päevi, kuuseisu, sodiaagimärke, tõusu ja mõõna ning aastaaegu. Pöörlev gloobus näitab isegi, kus antud momendil on keskpäev. Kogu see süsteem töötab ainult ühe pendliga ja pole veel kordagi alates 1930. aastast tõrkunud. "Kõik need aja-aspektid ja liikumised, mida see kell edasi annab! I was very impressed," ütleb Taavi.

Kommentaare ei ole: