laupäev, 28. aprill 2007

Imeline aed

Möödunud pühapäevane jalgrattaväljasõit viis meid Kesselisse, mis asub Lieri külje all Mechelenist 16 km kirdes. Kunagi lugesime, et sealkandis peab üks vana mees aeda, mida on võimalik huvilistel kevadel külastada. Nüüd võtsime kätte ja uurisime välja, kus see asub, ja käisime ka kohapeal.

Vapustav! See oli midagi enamat, kui me oskasime oodata. Aed on 1 hektar suur, kuid lilli on seal väga palju. Nartsissiaeg oli täiesti läbi ja tulbid ei olnud ka enam esimeses värskuses, kuid sellegipoolest oli võimas.

Aia omanikuks ja hooldajaks on Fernand Geyselings, kes on 77-aastane vanahärra. See on uskumatu, kuidas suudab üks vanapapi üksinda nii suurt ja lillerohket aeda hooldada! Ta oli ise ka väravas kohal, ajas inimestega juttu ja vaatas niisama ringi.

Aiaga alustas ta pärast pensionile minekut 1987. aastal. Siis istutas ta sinna mõni tuhat lillesibulat. Aasta-aastalt on ta järjest rohkem sibulaid maha pannud, nii et sellel aastal pea 230 000. Kõige rohkem on aias tulpe (tal on 200 sorti erinevaid tulpe), seejärel nartsisse.

Fernand paistis olevat väga suur statistika tegija. Ühel infotahvlil oli kirjas, kui palju ja millistest riikidest oli eelmisel aastal külastajaid (külalisraamatu põhjal). Selle info järgi seal eelmisel aastal eestlastest külastajaid polnud. Samuti oli täpselt kirjas, kui palju sibulaid igast sordist on ta viimaste aastate jooksul maha pannud.

Aed on avatud märtsi lõpust mai alguseni. Külastuse eest midagi maksma ei pea, kuid võimalik on teha annetus. Loodetavasti on võimalik ka järgmisel aastal selle toreda aia ilu nautida.

De zomer van 2002
Het levenswerk van Fernand

Kommentaare ei ole: